Pri Baltiku

júla 14, 2016

Prvý prázdninovo dovolenkový výlet sme strávili týždňom pri oceáne. Pri poľskom Baltickom mori. Ten,  kto nemá  v láske sústavné fúkanie vetra, nech tam radšej ani neide. Ale nám to nevadilo. Neboli sme pri oceáne prvý krát. No pri poľskom mori áno.

A ako sme teda sa mali?

Kde: Gdynia ( jedno z miest tzv. Trojmesta- 2 ostatné sú Sopot a Gdansk ).
Bývali sme v byte (apartmáne) v obrovskom mrakodrape, teda v jednom z nich, presne na 17tom poschodí, z čoho boli chlapci unesení. A ja hlavne z výhľadu. Gdyniu nájdete v severnej časti Poľska. V rokoch 1923- 1934 bol v tomto meste vybudovaný osobný, rybársky a vojenský prístav. Z vojenských obrovských lodí boli Jonáš a Jerguš úplne paf.
Cesta: Štartovali sme ráno o 4tej. Deti to v pohode zvládli. Čistá jazda z Košíc tam trvá 10 hodín. (smer Varšava).
Počasie: Musíte sa pripraviť, že neidete do Turecka, kde na vás bude slnko pripekať 40 stupňovov teplotou. My sme prišli akurát v čase, keď sa všade ochladilo. Teplota sa pohybovala max do 23 stupňov. No pocitovo to bolo oveľa viac. Keď sme sa ocitli v závetrí, tak bolo až horúco. Vietor je tam naozaj silný. Na svoj slamený klobúk som mohla zabudnúť. Mala som ho v  prvý deň a aj naposledy. Počasie je v tejto oblasti premenlivé. V priebehu pol hodiny môžete zažiť slnko, dážď a vetrisko a za chvíľu je vám horúco. Základnou výbavou pre nás boli krátke gate a určite mikiny a tenučké vetrovky do  dažďa.
More a pláž: Baltik je chladnejší. Priemerná teplota vody v lete dosahuje 18- 20 stupňov.  No nášmu Joníkovi to vôbec nevadilo. Užíval si to. Jerguš sa nevedel stotožniť s pieskom na nohách, takže to bolo preňho náročné :-D .Od minulého leta má túto svoju monkovskú zábavku.
Musím skonštatovať, že to tam majú na plážach vymakané. Neuveriteľné detské ihriská na každom rohu a v každej reštike kútik pre deti. Pieskoviská sú umiestnené hlbšie v zemi, aby deťom nenafúkal piesok do očí. Môžete si požičať bicykle aj s nosičmi pre vašich špuntov. A tiež kolobežky a šľapacie autíčka aj pre dospelých. Celkovo je tam ideálna klíma na šport, napr. beh. V Gdyni nájdete aj morské akvárium, či múzeum vojenského námorníctva.

Neďaleko do mesta Sopot sme chodili do aquaparku. V roku 1999 bol tomuto čarovnému miestu udelený kúpeľný status. Bolo to tam  všade cítiť. Všade veľa kaviarničiek, cukrární, mnoho múzeí, stánkov. Určite sa vyberte na magické mólo. Jeho biela farba, modrá obloha, čajky, labute a more majú upokojujúci účinok. Jerguško celú našu prechádzku po ňom prespal v kočíku. Od roku 2005 nosí táto krása meno, mólo Jana Pavla II.

V Gdyni bolo naozaj všetko prispôsobené pre rodiny s deťmi. Aj sme si na pár hodiniek s manželom oddýchli, keď sme v obchodnom dome dali chlapcov do detského kútika, ktorý mne skôr pripomínal škôlku. Deti boli nadšené, lebo všetko tam bolo iné ako u nás. Iné hračky, rôzne interaktívne tabule a pod..
Prvé dni bolo všade pomenej ľudí. Čo nám veľmi  vyhovovalo. Oficiálna sezóna tam začína 15 júla. Je to obdobie, kedy je tam najteplejšie. Ku koncu týždňa sa celá Gdynia naplnila domácimi poliakmi. Začal sa tam týždeň pretekov jácht a tiež sme zažili  vojenské dni, kedy z námorných vojenských lodí strieľali z dela a my sme si hovorili, že sa nám na tom 17. poschodí rozbijú okná, alebo nám helikoptéra, ktorá predvádzala rôzne manévre vojde rovno do izby.
Výhľad bol naozaj perfektný. Cez veľké okná, rovno na široký oceán. Na odstavené obrovské lode.
Aj vy milujete čajky tak ako ja? Niekomu možno idú na nervy, ale ja to mám rada. Na chalupe mám rada budenie kohútom a pri mori čajkami. Raňajkovali sme väčšinou "doma". Pár krát v reštaurácii. Obedy a večere sme absolvovali v miestnych tavernách. Ja mám najviac v obľube ich rôzne pirohy a chutné polievky. Najmä hubovú a rybaciu. V tej by som sa aj kúpala. Stále sa smejem na tom, že hranolky a kuracie nugetky vymysleli Poliaci. Jonášik a Gušik jedli celý týždeň len "smazona pierś z kurzcaka" a "frytki".  V každej reštaurácii bolo toto základ detského menu.

Celé dni sme trávili von. Sme ošľahaní vetrom. Uchodení. Jerguš teraz cez leto začal spávať aj cez deň, takže on veľa vecí absolvoval v spiacej polohe, čo ale nebolo na škodu. Jedno nespiace dieťa je menej ako dve :-D.  Jonáško to všetko uchodil s nami. A bol na to vždy aj pyšný. Naš nezmar.
Cesta domov trvala dlhšie, kvôli zápcham v okolí Zakopaného. No prežili sme to :-)

Ten, pre koho neznamená letná dovolenka len horúčava a nie je preňho podstatné či príde, či nepríde opálený,  ( toto ja nikdy nechápem ako zmysel dovolenky, mimochodom opálení veru sme),  komu nevadí vietor a rád spoznáva aj niečo iné ako klasické morské destinácie,nech sa k poľskému moru určite vyberie. Zažije niečo iné. Atmosféru klasického mesta,kde ľudia chodia do práce a zároveň sa po pár krokoch  ocitnete v inom svete. Oceánskom, rybárskom, prístavnom, krásnom, voňavom. 
V deň keď sme odchádzali,bolo "domorodcov" už hrozne veľa. Ako v mravenisku. Takže, ak túžite po kľude ,tak určite sa tam vyberte hneď na začiatku júla. V druhý júlový týždeň tam stretnete asi už celé Poľsko. Bol to super výlet. Iný, dobrodružný  a zaujímavý. A ako to máte vy, radšej navštevujete klasické letné destinácie, či radi skúšate aj niečo iné?

















Jonáška začalo baviť pózovanie, takže na 80% fotiek je on :-D







Fuj, fuj, zlý piesok :-D


Barby

You Might Also Like

3 komentárov

DVEmatky

Reumama blog

Slivníkovo eshop

Slivníkovo eshop