Nie je bábika ako bábika

novembra 04, 2015

Keď som bola malá, bola som typické dievčatko, ktoré sa hralo s bábikami. Mala som svojho obľúbeného Borisa a vláčila som ho všade so sebou. Boris bol právoplatným členom našej rodiny a poznajú ho doteraz aj susedky z našej bytovky, kde som ako dieťa bývala. 
Po toľkých rokoch môžem povedať, že som ho naozaj mala rada, akoby to bolo skutočné bábo. A vlastne do teraz je v mojom srdci a mám ho odloženého v skrini, ako spomienku na moje krásne detstvo. Hrávali sa s ním aj naši dvaja Slivkáči, ale Borisovi sa to nepáčilo, kedže s ním sústavne bojovali hlava- nehlava :-D.
Bábika v živote každého dievčatka, nie je len takou obyčajnou hračkou. Bábika je niečo viac. Každé dievčatko sa rado hrá na mamičku, rado sa stará. Bábika je kamoška s ktorou je veselšie a s ktorou nikdy nieje nikto sám. A vôbec to nemusí byť výlučne len dievčenská záležitosť. S bábikou sa môže hrať aj chlapček. Naozaj!

V posledných rokoch vzrastá opäť záujem o bábiky vyrábané v Európe. Mnohí spotrebitelia a zberatelia bábik sú znepokojení množstvom stiahnutých hračiek z trhu. Pochopiteľné je predovšetkým znepokojenie rodičov, keď ide o malé 2-3 ročné detičky a deti predškolského veku, ktoré bábiku objímajú, bozkávajú a často berú do pusinky. Veď ktorá malá slečna by si nechcela pritúliť bábätko a zahrať sa na mamičku. V roku 2014 bolo v  databáze dTestu 14 bábik stiahnutých z trhu, všetky pre chemické nebezpečenstvo, a to bola ešte len polka februára 2014.
 Od začiatku roku 2013 to bolo 138 bábik, z toho 108 pre chemické nebezpečenstvo. 
Čo sa teda stalo? Prečo sa zrazu všetci výrobcovia rozhodli zavrieť svoje továrne, vyhodiť európskych zamestnancov a presťahovať sa do ďalekej Číny? Odpoveď je jednoduchá. K tomuto kroku prinútili výrobcov práve spotrebitelia a distribútori, ktorí koncom 20. storočia začali uprednostňovať lacné hračky vyrábané v Číne.
Zlom nastal o desaťročie neskôr, keď sú milióny produktov najväčšieho svetového výrobcu hračiek sveta sťahované z trhu a spotrebitelia si zrazu uvedomili, ups.. lacné hračky a kvalita nechodia vždy ruka v ruke. A tu hovoríme  o hračkách nebezpečných pre zdravie našich detí. Veď Mattel dal Číňanom dobrú farbu, a tí ju s kľudným svedomím vymenili za lacnejšiu a toxickú pre deti. Vypustili sme Made in China džina z fľašky a nedokážeme ho kontrolovať. Nedokážeme ustrážiť obyčajnú farbu, čo potom najproblematickejší plast súčasnosti, PVC, vinyl.
Na trhu sú samozrejme aj bábiky európskeho pôvodu, pravda nie všetky sú dostupné u nás alebo pre každého, hlavne z peňažného hľadiska. Ešte stále veľkú ponuku majú Nemci, ktorí majú  v ponuke pekné, cenovo dostupné bábiky.
Akú bábiku si teda vybrať?
Záleží od veku dievčatka. Inú bábiku kúpite ročnej a inú 5 ročnej slečne.
Bábika je bezpečná a vhodná pre dieťatko, keď zodpovedá jeho veku. Mala by mať správnu veľkosť, vhodné oblečenie a doplnky.
 Bábiky označené ako nevhodné pre deti do 3 rokov majú zvyčajne malé časti, buď bábiky samotné, alebo oblečenie (napríklad gombíky), ktoré by mohli spôsobiť udusenie pri prehltnutí. Existujú aj bábiky vhodné od 18 mesiacov a bábiky vhodné od narodenia. 
Samozrejme že existujú aj bábiky, ktoré majú 3+ a výrobca ich jednoducho nedá certifikovať pre deti od narodenia, keďže ten certifikát pre deti do 3 rokov je naozaj veľmi drahý.

Látkové bábiky 3Bears ktoré máme v Slivníkove, nás milo prekvapili tým, aké sú jemnučké a mäkučké. Sú precízne ušité a naozaj je na nich vidieť tú drobnú piplavú prácu, ktorú dokáže dosiahnuť len človek, ktorý ich robí hlavne zo srdca a ku každej bábike, ktorá sa mu narodí priamo pod rukami ma osobitý vzťah. 

Sú neskutočne krásne,nie sú zbytočne preplácané a hodia sa nie len na hranie, do postieľky na dobrú noc, ale aj na poličku hoc do spálne ako dekorácia.
Tvár bábik je vyšívaná bez šablóny, preto je každá bábika originálom a každá ma trochu iný výraz. Bábiky sú šité z bavlnených látok, vlásky majú z hebučkého soft coral fleesu a výplň z PES guľôčkového rúna. Suknička, nohavičky a topánočky ( ak sú súčasťou bábiky) sá dajú vyzliecť a dieťa si pri obliekaní bábiky a jej vyzliekaní, trénuje jemnú motoriku. 

Každá bábika je ručne robená. Je to handmade a nie pásová výroba bez citu a nežnosti.  Nie je ušitá za 5 minút a má svoju hodnotu.

Bábiky sú dostatočne veľké. Cca 45 cm nie je málo, ani veľa. 

Zloženie bábik: 100% bavlna, PES guličkové rúno 
     (antialergénne),fleece, filc (topánočky, u niektorých čelenka, buď 100% polyesteralebo 40% vlna a 60% polyester).
Ponuka bábik  je v dnešnej dobe veľmi veľká. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, treba sa riadiť hlavne zdravým rozumom. No rozhodne je príjemnejšie a prirodzenejšie sa pritúliť k textilnej, mäkkej bábike, ktorá más svoju dušu ako ku bábike z plastu. Však?

Vaša B.

PS: do 10.11.15 môžete stále súťažiť o bábiku Barborku


"Spi bábika zavri očká,čaká ťa už postieľôčka. 

Spinká mačka, spinká macík, spinká lopta, spinká vláčik.

 Aj slniečko ide spať, nebude sa s nami hrať".


zdroj informácií : bocianiehniezdo



You Might Also Like

0 komentárov

DVEmatky

Reumama blog

Slivníkovo eshop

Slivníkovo eshop